ABS Savjeti

Na što treba obratiti pažnju kod kupnje novih prozora?

Toplinska izolacija (ušteda energije)

Toplinska izolacija prozora iznimno je značajna jer se velik dio energije iz prostorije gubi preko prozora. Osnovni parametri koji utječu na dobru izolaciju prozora su profili(okvir i krilo) i staklo.

Toplinska izolacija prozora prikazuje se „Uw“ vrijednošću. Što je ta vrijednost manja to su gubici energije kroz prozor niži, odnosno toplinska izolacija prozora je bolja. Ugradnjom niskoenergetskih prozora zajamčene su Vam znatne uštede energije.

Zvučna izolacija

Zvučna izolacija mjeri se u decibelima (dB). Što je ta vrijednost veća, to je zvučna izolacija bolja.

Što se tiče zvučne izolacije prozora, tu najveću ulogu preuzima debljina stakla. Izolacijsko staklo 4/16/4 koje se standardno ugrađuje u stolariju ima zvučnu izolaciju 33db. To znači da ono smanjuje vanjsku buku od npr. 70db na 37db što u principu odgovara tome da se kroz zatvoren prozor sa takvim staklom ne čuju automobili sa jako prometne ulice. Ukoliko su potrebni zahtjevi za dodatnom zvučnom izolacijom u mogućnosti smo ponuditi i takva stakla.

Sigurnost

A.B.S. prozori standardno su opremljeni okovom sa višestrukim točkama zatvaranja i protuprovalnim prozorskim kvakama. Za potpunu sigurnost možemo Vam ponuditi, protuprovalni okov do razine WK2, profile sa srednjom brtvom i sigurnosna kaljena ili laminirana stakla.

Iako ne postoji stopostotna zaštita, provalnici će se, suočeni sa dobro osiguranim objektom, radije okrenuti nekom drugom.

Izvedba

Tehnologija izrade, obrada profila, načini spajanja, završna obrada i funkcionalnost samo su neke od stvari na koje morate obratiti pažnju kod kupnje novih prozora. Prozori u A.B.S.-u izrađeni su na najmodernijim CNC strojevima te se za svaki prozor vrši završna kontrola prije isporuke.

Fleksibilnost

Prozori i vrata uvelike utječu na arhitektonsku sliku nekog objekta; oni su izraz individualnosti i životnog stila. Moderan, suvremen prozor osim dobrih izolacijskih svojstava, mora udovaljavati zahtjevima kao što su: fleksibilnost kod izbora boja i oblika, jednostavno održavanje, protuprovalna zaštita i provjetravanje.

Montaža

Montaža prozora jednako je bitna kao i njegova izrada i osnovni je preduvjet za njegovu besprijekornu funkcionalnost i dugovječnost. Nepravilnom i nestručnom montažom mogu se poremetiti parametri koji utječu na njegovu funkcionalnost i izolacijska svojstva. Zato je od presudne važnosti da montažu odradi profesionalna i stručna osoba.

Garancija

Prilikom kupnje novih prozora obavezno provjerite da li prodavač kod kojeg kupujete stolariju ima sve potrebne certifikate i da li Vam za nju izdaje garanciju.

UPUTE ZA PRAVILNO RUKOVANJE I ODRŽAVANJE STOLARIJE

Redovito održavanje je potrebno kako bi se funkcija prozora, to znači uporabna vrijednost, sačuvala tijekom dugo vremena.

Rukovanje

Na Vašim su prozorima ugrađeni visokokvalitetni okovi svijetski poznate marke. Prozori, balkonska vrata i klizne stijene opremljene su  MACO okovom koji u sebi standardno sadržava i uređaje za otklopno-zaokretno otvaranje. Obratite pažnju na to da ručka uvijek bude u jednom od ova tri položaja:

  1.     Okomito-okrenuta prema gore (otklopno otvaranje - na kip)
  2.     vodoravno (zaokretno otvaranje)
  3.     okomito okrenuta prema dolje (zatvoreno)


Prozor ima ugrađen zaštitni mehanizam koji spriječava pogrešno rukovanje. Ručka je blokirana dok je krilo u otvorenom položaju. Okretanje ručke tj. Biranje opcije otvaranja moguće je samo dok je krilo priljubljeno uz štok – okvir.


Naš okov dodatno je opremljen tzv. ˝podizačem krila˝ koji spriječava pogrešno rukovanje.  

Čišćenje profila

Uobičajeno zaprljani prozorski okviri lako se čiste mlakom vodom uz dodatak sredstva za pranje koji ne sadrže abrazivne čestice. Jako zaprljani okviri mogu se bez puno muke očistiti specijalnim sredstvom za čišćenje koje možete nabaviti kod nas. Ni u kom slučaju nemojte upotrebljavati sredstva za čišćenje koji sadržavaju jake kiseline ili nitro razrjeđivač.

Redovito čistite prašinu i odstranjujte druge vrste naslaga sa profila, okova i brtvi po rubovima profila.

Ako se dogodi da se neka brtva izvuče iz svog ležišta, možete ju palcem počevši od čvrsto priljubljenog dijela ponovno utisnuti u njezin žlijeb. Izbjegavajte šiljate predmete da ne oštetite brtvu.

Periodično provjeravajte otvore (rupe) za odvodnju vode i po potrebi oslobodite otvore od onečišćenja.

Održavanje okova


Jednom godišnje treba sve pokretne dijelove okova namazati strojnim uljem, WD-om 40 ili sličnim sredstvom za podmazivanje. Preispitati vijke sa kojima je pričvrsnut okov i kvake (ručke i rukohvati).

Okovi se mogu naknadno podešavati. No ta podešavanja prepustite stručnjaku, odnosno našem ovlaštenom serviseru.

Čišćenje stakla

Staklo se najbolje pere čistom toplom vodom s pomoću dobre kože za pranje prozora ili alkoholom.

U slučaju potrebe u vodu se može staviti malo sredstva za pranje posuđa. Izbjegavajte  agresivna sredstva za održavanje ili ona koja sadrže razrjeđivače.

Provjetravanje

S obzirom da današnji prozori odlično brtve, izmjena zraka u prostoriji svedena je na minimum, što može uzrokovati pojavu plijesni u vašem stanu kao i kondenzaciju vode na staklenim površinama.  
Pravilno provjetravanje prostorija ključno je rješenje tog problema, jer veća količina svježeg nezasićenog zraka struji kroz stan i samim time može primiti veću količinu vlage na sebe, čime se sprječava mogućnost razvoja gljivica (stvaranje plijesni).

Vlažnost zraka u vašem stanu trebala bi biti između 30 do 50%.           

Zračite kratko, ali snažno, najbolje stvaranjem propuha otvarajući sve prozore istodobno ( tvz. snažno provjetravanje). Ovisno o vanjskoj temperaturi dovoljno je oko 5 minuta. Predugo provjetravanje nepotrebno rashlađuje zidove te nije ekonomično.

Zračite prostorije 3-4 puta dnevno, već prema potrošnji zraka u njima.

Koliko treba provjetravanje trajati tijekom hladnoga godišnjeg doba lako možete sami odrediti:
Čim otvorite prozor hladna će se vanjska površina stakla orositi. Kad taj tanki kondenzat nestane i površina stakla postane suha, zatvorite prozor. Za to je vrijeme čisti zrak zamijenio ustajali, a zidovi i pokućstvo se još nisu ohladili.

Kako biste najlakše kontrolirali količinu vlage u prostoriji u mogućnosti smo vam ponuditi automatsko prozračivanje prostorija pomoću sustava Gecco ili senzor koji će Vas pravovremeno upozoriti na preveliku vlažnost zraka u prostoriji i signalizirati da je vrijeme za prozračivanje.

SET ZA ČIŠĆENJE STOLARIJE  


IQ-komplet za čišćenje je razvijen za kompletnu njegu Vašeg prozora. Mnoga obična sredstva za čišćenje ne pružaju željenu snagu čišćenja, niti potrebnu njegu za Vaš prozor. Sa sredstvom za čišćenje i njegu, art. 3525 99 očistit ćete blaga onečišćenja s prozora od umjetnog materijala te ćete istodobno nanijeti zaštitni sloj.

Savjetujemo da se nakon ovog čišćenja izvrši brisanje mokrom krpom. Preporučamo da se dva puta godišnje izvrši tretiranje sredstvom za čišćenje i njegu.

Za jaka onečišćenja Vam je na raspolaganju snažno specijalno intenzivno sredstvo za čišćenje, art. 3527 99.

Osobito kod abrazije brtvi, jakih onečišćenja okoliša i ljepljive peludi specijalno intenzivno sredstvo za čišćenje čisti prozorske profile uz istodobnu njegu površine. Nakon čišćenja specijalnim intenzivnim sredstvom za čišćenje preporučamo poliranje čistom, suhom krpom.

GECCO – AUTOMATSKO PROZRAČIVANJE

  


Kako bi se u Vašim prostorijama održala ujednačena vlažnost i temperatura, tu je inteligentni  samoregulirajući sustav za provjetravanje zraka GECCO(clima control). Ugradnjom GECCA na vaš prozor dobivate automatsku izmjenu zraka kroz zatvoren prozor, a pritom nema propuha ni naglog pada temeperature.
Mali poklopac sa velikim djelovanjem čini od vašeg klasičnog prozora «prozor za provjetravanje» kojim se postiže redovita izmjena zraka u prostoriji i sprječava pojava plijesni na zidovima.

MJERAČ  VLAŽNOSTI ZRAKA - SENZOR PROZRAČIVANJA  


Mjerač vlage koji se vrlo jednostavno ugradi na prozor pravovremeno će Vas upozoriti na preveliku vlažnost zraka u prostoriji i signalizirati da je vrijeme za prozračivanje.

Kalkulator uštede

 

 

Kalkulator uštede

Uvjerite se koliko možete uštediti zamjenom stolarija

Kalkulator uštede

 

 

Konfigurator vrata

Vizualno si predstavite kako će izledati nova vrata na vašoj kući/stanu.

Kalkulator uštede

 

 

Konfigurator boje

Vizualno si predstavite kako će izledati novi prozori na vašoj kući/stanu.

Kalkulator uštede

 

 

ABS katalog 

Prelistajte naš katalog u digitalnom obliku